Purola Farm

Me Wagnerit, Pipsa, Fränz, Lumi ja Robi, ajattelimme asuessamme Luxemburgissa, että olisi muutoksen aika. Päätimme lopettaa unelmista haaveilemisen ja alkaa toteuttaa niitä. Etsimme maatilaa, jolla voisi harjoittaa majatalo- ja islanninhevostoimintaa. Plussaa oli myös jos tilalla olisi peltoja hevosten heinien tekoon ja metsää talon lämmittämiseen. Projekti sai raamit ja ajatus kehittyi.

Pipsa, joka pienestä pitäen on ollut hevoshullu ja Fränz, joka on aina pitänyt lumesta, luonnosta, urheilusta ja metsätöistä, päättivät, että Suomi olisi oikea paikka toteuttaa hanke.

Sopivan maatilan löytäminen ei ollut vaikeaa… Purolan maatilan vanha päärakennus, joka oli liian pieni, vanha navetta, joka oli huonossa kunnossa, satavuotinen riihi ja muutama muu rakennus, ihana rantasauna, ympäröivä luonto; peltoja, metsää ja 300 metriä rantaviivaa Katajajärven rannalla vakuuttivat meidät heti! Purolan sijainti Keski-Suomessa, Pajupuron kylän tuntumassa, 10 kilometrin päässä Saarijärven keskustasta ja 60 kilometriä Jyväskylästä, keskellä ihaninta maaseutua, oli meistä myös hyvä.

Ostimme tilan vuoden 2009 lopulla ja talon ja tallin kunnostustyöt alkoivat huhtikuun lopulla 2010. Toukokuun alussa 2010 muutimme Suomeen ja puolivälissä kuuta alkoi majatalon rakentaminen. Meistä tuli tosi kiireisiä, hommaa riitti; rakennus- ja metsätöitä, siivoamista, järjestämistä, heinäntekoa, hevosten kouluttamista ja polkujen raivaamista metsään…

Ja vihdoinkin; talli valmistui loppukesästä 2010 ja osa asuintalosta lokakuussa 2010. Hommaa riitti vielä; majatalon kaksi vierashuonetta ja saunaosasto valmistuivat keväällä 2011 ja koko majatalo oli valmis heinäkuussa 2011.

Joulukuussa 2015 valmistui ruokailu- ja kokoustilan laajennus, jossa on asiakaspaikkoja jopa 30 hengelle.

KESTÄVÄ KEHITYS

Maailmanpankin pääjohtaja Ismail Serageldin muotoili kestävän kehityksen määritelmän seuraavasti: "Kestävä kehitys tarkoittaa sitä, että jätämme tuleville sukupolville yhtä paljon mahdollisuuksia kuin meillä on ollut, ellei jopa enemmän."

Luonnon kunnioitus ja ekologiset arvot ovat tärkeitä tavoitteita toiminnassamme. Yritämme minimoida energian tarvetta ja käyttöä huolellisella suunnittelulla, kuten hyvällä taloneristyksellä, jossa käytimme saarijärveläistä, ekoenergia-merkin saanutta Termex-selluvillaa ja keskuslämmityksessä saarijärveläisen Aritermin tekemää puukattilaa, johon halot tulevat omasta metsästä. Omista pelloista saamme osan hevosten heinistä. Kierrätämme ja kompostoimme, pyrimme käyttämään lähituotteita ja –palveluja sekä luomua sekä välttämään kertakäyttötuotteita olematta kuitenkaan liian orjallisia. 

Toukokuusta 2016 olemme keränneet auringon lämpöä paneeleilla. Aurinkoiseen kesäaikaan niillä on mainiosti lämmennyt vesi koko talon suihkutarpeisiin sekä tiski- ja pesukoneemme käyttöön. Kauan suunnittelemaanne vesi-ilmalämpöpumpun hankkimme vuonna 2018 tukemaan klapilämmitystämme viileimpiin vuodenaikoihin.

1.5.2015 alkaen Purola Farm on virallisesti luomutila, olemme sitoutuneet noudattamaan luomuviljelyä koskevia säädöksiä. Tällä hetkellä viljelemme luomuheinää hevosillemme. Vuodesta 2016 myös metsämme kuuluvat luomutuotannon piiriin, keruutuotteina mustikka, puolukka ja kanttarelli. Puutarhatuotteet ovat vielä siirtymäviheessa, luomua ne ovat vuonna 2021.

Kesällä 2019  saimme Suomen Luomumatkailu - ECEAT Suomi -yhdistyksen jäsenyyden täyttäen asetetut laatukriteetit ekologisesta ja kulttuurisesta kestävyydestä.

Loppuvuodesta 2019 pääsimme mukaan Sustainable Travel Finland -ohjelmaan ja kuljettuamme STF-polun kokonaan, meille myönnettiin Sustainable Travel Finland- laatumerkki keäkuussa 2020.