Purola Farm

Me Wagnerit, Pipsa, Fränz, Lumi ja Robi, ajattelimme asuessamme Luxemburgissa, että olisi muutoksen aika. Päätimme lopettaa unelmista haaveilemisen ja alkaa toteuttaa niitä. Etsimme maatilaa, jolla voisi harjoittaa majatalo- ja islanninhevostoimintaa. Plussaa oli myös jos tilalla olisi peltoja hevosten heinien tekoon ja metsää talon lämmittämiseen. Projekti sai raamit ja ajatus kehittyi.

Pipsa, joka pienestä pitäen on ollut hevoshullu ja Fränz, joka on aina pitänyt lumesta, luonnosta, urheilusta ja metsätöistä, päättivät, että Suomi olisi oikea paikka toteuttaa hanke.

Sopivan maatilan löytäminen ei ollut vaikeaa… Purolan maatilan vanha päärakennus, joka oli liian pieni, vanha navetta, joka oli huonossa kunnossa, satavuotinen riihi ja muutama muu rakennus, ihana rantasauna, ympäröivä luonto; peltoja, metsää ja 300 metriä rantaviivaa Katajajärven rannalla vakuuttivat meidät heti! Purolan sijainti Keski-Suomessa, Pajupuron kylän tuntumassa, 10 kilometrin päässä Saarijärven keskustasta ja 60 kilometriä Jyväskylästä, keskellä ihaninta maaseutua, oli meistä myös hyvä.

Ostimme tilan vuoden 2009 lopulla ja talon ja tallin kunnostustyöt alkoivat huhtikuun lopulla 2010. Toukokuun alussa 2010 muutimme Suomeen ja puolivälissä kuuta alkoi majatalon rakentaminen. Meistä tuli tosi kiireisiä, hommaa riitti; rakennus- ja metsätöitä, siivoamista, järjestämistä, heinäntekoa, hevosten kouluttamista ja polkujen raivaamista metsään…

Ja vihdoinkin; talli valmistui loppukesästä 2010 ja osa asuintalosta lokakuussa 2010. Hommaa riitti vielä; majatalon kaksi vierashuonetta ja saunaosasto valmistuivat keväällä 2011 ja koko majatalo oli valmis heinäkuussa 2011.

Joulukuussa 2015 valmistui ruokailu- ja kokoustilan laajennus, jossa on asiakaspaikkoja jopa 30 hengelle.

KESTÄVÄ KEHITYS

Maailmanpankin pääjohtaja Ismail Serageldin muotoili kestävän kehityksen määritelmän seuraavasti: "Kestävä kehitys tarkoittaa sitä, että jätämme tuleville sukupolville yhtä paljon mahdollisuuksia kuin meillä on ollut, ellei jopa enemmän."

Luonnon kunnioitus ja ekologiset arvot ovat tärkeitä tavoitteita toiminnassamme. Yritämme minimoida energian tarvetta ja käyttöä huolellisella suunnittelulla, kuten hyvällä taloneristyksellä, jossa käytimme saarijärveläistä, ekoenergia-merkin saanutta Termex-selluvillaa ja keskuslämmityksessä saarijärveläisen Aritermin tekemää puukattilaa, johon halot tulevat omasta PEFC-sertifoidusta metsästä. Omista luonnonmukaisesti hoidetuista pelloista saamme osan hevosten heinistä. Kierrätämme lähes kaiken ja kompostoimme, pyrimme käyttämään lähituotteita (mm. Luotolan tilan kaurahiutaleet, omat kananmunat, Hanihannan hunaja) ja luomua sekä välttämään kertakäyttötuotteita olematta kuitenkaan liian orjallisia. Paikalliset palvelut ja työvoima kuuluvat ohjelmaamme ja meillä on esimerkikisi saarijärveläiset ratsastuksen- ja jooganohjaajat, hunajahoitaja ja kiinalaisen lääketieteen terapeutti. Siivouksessa ja pyykinpesussa käytämme ympäristöystävällisiä tuotteita.

Toukokuusta 2016 olemme keränneet auringonlämpöä aurinkokeräimillä. Aurinkoiseen kesäaikaan niillä on mainiosti lämmennyt vesi koko talon suihkutarpeisiin sekä tiski- ja pesukoneemme käyttöön. Kauan suunnittelemaanne vesi-ilmalämpöpumpun hankkimme vuonna 2018 tukemaan klapilämmitystämme viileimpiin vuodenaikoihin. Talvella 2022-23 tulemme asentamaan aurinkopaneelit sähköntuotantoa varten.

KESTÄVÄ MATKAILU

Purola Farm oli virallisesti luomutila vuosina 2015-2022, viljelimme luomuheinää, puutarhan ja metsän antimet kuuluivat myös luomuun. Jatkamme edelleen noudattamalla luomuviljelyä koskevia säädöksiä, vaikkakaan emme kuulu enää valvonnan piiriin. Tällä hetkellä viljelemme luomuheinää hevosillemme. Vuodesta 2016 myös metsämme kuuluvat luomun piiriin, keruutuotteina mustikka, puolukka ja kanttarelli. Puutarhatuotteet ovat siirtyneet luomuun 2021.

Kesällä 2019  saimme Suomen Luomumatkailu - ECEAT Suomi -yhdistyksen jäsenyyden täyttäen asetetut laatukriteetit ekologisesta ja kulttuurisesta kestävyydestä. Yhdistykseen kuuluimme 2019-2021.

ECEAT (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism) edistää ja kehittää ympäristövastuullista matkailua, joka tukee luomuviljelyä, luonnon- ja ympäristönsuojelua, kestävää maankäyttöä, kulttuuriperinnön ja -maisemien suojelua sekä maaseudun ekologisia toimeentulomahdollisuuksia.

Loppuvuodesta 2019 pääsimme mukaan Business Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmaan. Kuljettuamme STF-polun kokonaan, meille myönnettiin Sustainable Travel Finland- laatumerkki kesäkuussa 2020. Tästä Visit Finlandin sivuille. Luovuimme ohjelmasta v. 2022.

Vuonna 2021 Saarijärven Yrittäjät ry antoi meille tunnustusta nimittämällä meidät vuoden yrittäjiksi!